Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. Nieuwbouwprijzen stijgen harder dan de reguliere huizenprijs, maar ook daar lijkt de piek bereikt

In het slotkwartaal van 2018 stegen prijzen van nieuwbouwwoningen gemiddeld met 11,3 procent, terwijl bestaande bouw 9 procent duurder werd vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nieuwbouwprijzen stijgen al vijf kwartalen op rij sterker dan de prijzen van bestaande woningen, mede door het beperkte aanbod. Wel valt op dat ook bij nieuwbouwwoningen sprake lijkt van een piek: de stijging in het slotkwartaal van 2018 is minder heftig dan in het voorgaande kwartaal, toen nieuwbouwprijzen liefst 16 procent stegen.

2. FNV eist 50% hoger minimumloon van €14 per uur

Het wettelijk minimumloon moet omhoog naar 14 euro per uur, een verhoging van 50 procent. Hiervoor pleit vakbond FNV in een nieuwe campagne. Volgens de bond is het huidige minimumloon van 9,33 euro per uur niet meer van deze tijd en belanden steeds meer mensen in armoede, ook kinderen. Onlangs bleek uit cijfers van het CBS dat 1 op de 20 mensen in Nederland het moet doen met het minimumloon en dat aantal neemt toe. "'Mensen hebben recht op een leefbaar loon", zei FNV-campagneleider Cihan Ugural.

3. De economie groeit omdat we meer uren draaien, niet omdat we slimmer werken

De economie is in 2018 voornamelijk gegroeid omdat we meer uren werken, concludeert het CBS. Een recordaantal van 10,4 mensen heeft betaald werk, dus hebben huishoudens gemiddeld meer om te besteden. "In 2016 en 2017 was de toenemende werkgelegenheid ook al de motor van de Nederlandse economie", aldus het statistiekbureau. De arbeidsproductiviteit (bbp per gewerkt uur) daarentegen nam vorig jaar met slechts 0,3 procent toe.

4. Brexit maakt Britse politiek vatbaar voor Nederlandse versplintering

Het klassieke tweepartijenstelsel staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk. De Brexit werkt als een splijtzwam die door de site Politico wordt gekenschetst als 'Dutchification'. Ofwel een politiek landschap met een veelheid aan politieke partijen.

Volgens een peiling van YouGov zou geen enkele partij bij de Europese verkiezingen van 23 mei op meer dan een kwart van de stemmen uitkomen. Labour leidt in de peilingen met 24 procent van de stemmen, terwijl de Conservatieven op slechts 16 procent zouden kunnen rekenen.

5. Sissy-Boy maakt een doorstart, maar banen onzeker

Sissy-Boy is gered. Familiebedrijf Termeer Groep, waar schoenenwinkels Sacha en Manfield onder vallen, neemt de lifestyleketen over uit de failliete boedel. De curatoren van Sissy-Boy hebben zaterdag overeenstemming bereikt over een doorstart.

Sissy-Boy, dat vrijdag failliet werd verklaard, telt 45 winkels en 600 man personeel in de Benelux. Hoewel Termeer ernaar streeft zoveel mogelijk winkels open te houden en banen te behouden, is nog niet duidelijk hoeveel precies. 80 procent van het winkelpersoneel in Nederland krijgt een arbeidscontract aangeboden met ingang van 1 mei. Naar België wordt nog gekeken.

6. 'Authentiek' Aziatisch restaurant van Gordon Ramsay onder vuur

Sterrenchef Gordon Ramsay is in een fittie verwikkeld over zijn nieuwe Aziatische restaurant Lucky Cat. Met de toevoeging Aziatisch worden wel erg veel keukens op een hoop gegooid, was de kritiek van Angela Hui, recensent van de Britse krant The Independent. "Japans? Chinees? Het is allemaal Aziatisch, wat maakt het uit", schreef Hui die volgens haar de enige Aziaat was in een ruimte met zo'n 40 chefs en journalisten.

Ramsay zou tegen haar hebben gezegd zijn chef Ben Orpwood veel meer dan zij over de Aziatische keuken weet omdat hij door Zuidoost-Azië heeft gereisd. Op social media noemde Hui Orpwood's vrouw een excuus-Aziaat. Ramsay noemde haar post op zijn beurt "persoonlijk en zeer respectloos".

7. Huawei is nog steeds een optie voor Duits en Belgisch 5G-netwerk

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Huawei niet mee mag bouwen aan de nieuwe 5G-netwerken voor mobiel internet in Nederland, maar in onze buurlanden blijft het Chinese telecombedrijf voorlopig nog in de race. In Duitsland wordt Huawei niet expliciet uitgesloten, zegt de voorzitter van de telecomautoriteit tegen de Financial TimesEn het Belgische Centrum voor Cybersecurity geeft voorlopig geen negatief advies. Het Nederlandse kabinet wil voorlopig nog geen conclusies trekken en wacht een risico-analyse van het Nationaal Cyber Security Centrum af.

8. Vanaf vandaag ook melk met Beter Leven-ster te koop

In de supermarkt kun je vanaf nu niet meer alleen vlees en eieren met een Beter Leven-ster kopen, maar ook yoghurt en melk. Het keurmerk van de Dierenbescherming geldt vanaf vandaag ook voor zuivelproducten. Als je een pak melk met het keurmerk koopt, kun je er zeker van zijn dat er in de weilanden meer ruimte is voor bloemen, insecten en weidevogels. Ook moeten de boeren aan strenge voorwaarden voldoen op het gebied van groene energie, het afbouwen van mestoverschotten en het beperken van bestrijdingsmiddelen. Pakken melk zijn daardoor 11 cent duurder.

Op dit moment doen er nog niet veel melkveehouders mee met het keurmerk: slechts zes. Maar met 14 anderen is de Dierenbescherming in een vergevorderd stadium.

Lees meer: We gingen langs bij een boerderij in Soest die duurzame melk produceert – de koeien hebben massageborstels, eten uit een elektrische voederbak en staan vaker in de wei

9. Assange zit in een beruchte Britse gevangenis

Julian Assange is in een beruchte gevangenis gestopt, die ook wel bekendstaat als de Britse Guantanamo Bay. De Wikileaks-oprichter wacht zijn uitlevering naar de Verenigde Staten af in Belmarsh, een van de best beveiligde gevangenissen van het Verenigd Koninkrijk. Het huis van bewaring in het zuidoosten van Londen kreeg een belangrijkere rol met de antiterrorismewetten die in het leven werden geroepen na 9/11. Britten die verdacht werden van terrorisme kwamen in Belmarsh terecht.

Assange werd afgelopen donderdag in Londen gearresteerd, nadat Ecuador zijn asiel in de ambassade had opgeheven.

Dit zijn de meest gelezen verhalen van afgelopen weekend op Business Insider:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Bernhard van Oranje wordt wel de pandjesprins genoemd en is een van de drijvende krachten om de Formule 1 terug naar Zandvoort te halen. Maar niet zo lang geleden zag het leven er heel anders uit voor de prins. In 2013 wordt lymfeklierkanker bij hem vastgesteld. Hij ondergaat een stamceltransplantatie en een chemokuur. · "Mijn wereld stortte in, maar ik wist dat opgeven geen optie was", vertelde hij aan de Volkskrant nadat hij de ziekte had overwonnen. Naar aanleiding daarvan heeft hij de stichting Lymph & Co opgericht, die geld inzamelt en geld aan onderzoeken besteedt. · Bernhard jr. is inmiddels een van de grootste vastgoedbonzen van Amsterdam. Ook heeft hij meerdere succesvolle IT-bedrijven opgezet, waaronder Clockwork en Levi9. · Benieuwd naar de hele carrière van selfmade miljonair Bernhard van Oranje? Check dan de link in onze bio en lees hoe hij in zijn studententijd in grote problemen kwam door een van zijn bedrijfjes. · 📷 door Lex van Lieshout/ANP · #prinsbernhard #royalty #blauwbloed #koninklijkhuis #zandvoort #gpvannederland #circuitzandvoort #dutchroyals #ondernemen #ondernemer #kwfkankerbestrijding #entrepreneur #entrepreneurs #inspirationalquote #inspiratie #motivatie #overwinning

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op